Тауклиман

Природният резерват Тауклиман, известен още като Птичият залив, се намира на 15 км източно от град Каварна и на 60 км от град Варна. Тази местност е известна с великолепните си малки плажове, с топлата си минерална вода и многото малки скалисти островчета. Тук се намира вилното селище Русалка.

Тауклиман е привлякъл погледа на хората много отдавна. Според проучванията на археолозите високите скални пещери са били използвани за живеене, а по- късно вероятно като светилище от траките, гърците, римляните и славяните.

В югозападната част на Тауклиман се намира соленото езеро Тузлата. Неговото дъно е покрито със сероводородна кал, която е много полезна за здравето. Местността е истински птичи рай, защото между тръстики и папур птиците намират спокойствие и храна. В залива спират за почивка хиляди прелетни гъски, дъждосвирци, брегобегачки и др.

Тауклиман е обграден от плато, издигащо се 70 м над морето. Между терасите на склоновете са разпръснати малки пещери, които са убежище на редки видове птици и влечуги, включени в Червената книга на България.

©2005 visit.BG