Хотели в Чипровци

Почивки из страната, Чипровци

Удобства

изчисти

Описание на Чипровци

Чипровци е малко градче, разположено на 480 м надморска височина на брега на река Огоста, в полите на Западна Стара планина. В града живеят около 2500 души и той отстои на 33 км западно от Монтана.

По тези земи е имало селище още по тракийско време, но своя разцвет то изживява през първите три века на Османското владичество. През XVI - XVII век Чипровци се прославя като най-големия златарски център на Балканите. През 1688 година тук се вдига известното Чипровско въстание, организирано от българските католици. То завършва с неуспех, но слага край на статута на Северозападна България като буферна зона между Османската империя и Хабсбургските територии. През XIX век най-бързо се развива килимарството. Чипровските килими, които са ръчно изработени, прославят селището по целия свят.

Днес Чипровци е едно малко и спокойно градче. В околностите му природата е великолепна и може да се види красивият Чипровски водопад.

На 5 км североизточно от града се намира Чипровският манастир Св. Йоан Рилски, изгарян и наново издиган шест пъти по турско време.

На 20 км североизточно от Чипровци е Лопушанският манастир Св. Йоан Предтеча с уникални икони, рисувани от самоковски иконописци.

Възможност за екскурзии до: Белоградчик; Баба Вида; Черепишки манастир

©2005 visit.BG

× Няма резултати по зададените критерии. Моля направете нова филтрация или разгледайте други наши хотели.