Хотели в Клисура

Почивки из страната, Клисура

Удобства

изчисти

Описание на Клисура

Град Клисура е разположен в котловина, заградена от Стара планина и Средна Гора. Градчето е малко - с около 1700 жители, и отстои на 105 км източно от София, 35 км западно от Карлово и 25 км североизточно от Копривщица.

Клисура е известна с подвига на жителите си по време на Априлското въстание. Селището е било център на въстанието, а Боримечката, който е живял тук, е един от организаторите му.

И днес в градчето се усеща духа на въстаниците. За туристите най- интересни са: църквата Св. Николай Чудотворец, Градският исторически музей, Червенаковата къща, Козинаровата къща, Павурджиевата къща и др.

Клисура е родното място на Христо Данов - основател на първата българска печатница в Пловдив.

На 1,5 км от Клисура се намира историческата местност Зли дол, където е построен Автотуристическият комплекс на Съюза на българските автомобилисти. Кoмплексът включва: 15 малки къщички с общо около 60 легла, ресторант, бар, детска площадка, тенис корт, игрища за волейбол и баскетбол, конна база с ездитни коне и охраняем паркинг.

Клисура е и изходен пункт за туристически маршрути из Национален парк Централен Балкан и върховете Вежен в Стара планина и Богдан в Средна гора.

Градчето е леснодостъпно, защото е отдалечено само на километър от Подбалканската шосейна артерия София - Бургас и има две ж.п. гари.

Възможност за екскурзии до: Тракийската гробница; Руската църква; Розовата долина; Водопад Райско пръскало; Старосел

©2005 visit.BG

× Няма резултати по зададените критерии. Моля направете нова филтрация или разгледайте други наши хотели.