Хотели в Крумовград

Почивки из страната, Крумовград

Удобства

изчисти

Описание на Крумовград

Градът е разположен върху праисторическо селище. По време на османското робство мястото на което е разположен днешен Крумовград е средище на околните села, заради построената дървена джамия, където в петъчен ден се събират вярващите. След обединяването на Княжество България и Източна Румелия, Кошу кавак добива ролята на средище по пътя, който свързва селищата от Кърджалийския район с Одрин.През Балканската война Крумовградски район влиза отново в чертите на България, установява се българска администрация и Крумовград става околийски център.

Със сегашния териториален и селищен обхват община Крумовград съществува от 1988 г.

На територията на община Крумовград има 28 археологически паметника на културата от местно значение и 3 археологически паметника на културата от национално значение:

- Некропол от долмени в с. Черничево

- Средновековна скална обител, т.нар. "Дупка на поп Мартин" в с. Орешари

- Скална гробница в с. Рогач.

Архитектурно - строителни паметници на културата от местно значение са 12 обекта.

Разкрити са останки от тракийски светилища, надгробни могили, некрополи и средновековни крепости, които свидетелстват

за интензивен живот през всички исторически епохи.

Архитектурно - строителни и художествени паметници са църквата Св. Иван Рилски в гр. Крумовград, църквата Св. Илия в с. Аврен

и църквата Св. Атанасий в с. Черничево.

Групов паметник на културата с местно значение са къщи на ул. Съединение в историческата зона на гр. Крумовград, тютюневи складове и джамията Сейтляр Джамиси, строена през 1855 година.

За културно-историческото наследство на община Крумовград свидетелстват над 2 хиляди експоната, подредени в музейна сбирка,

която се помещава в сграда строена през 1901 година и обявена за паметник на културата.

В памет на загиналите в национално-освободителните борби в гр. Крумовград са издигнати паметници на Капитан Петко войвода и на убитите опълченци.

В общината съществуват благоприятни предпоставки за развитие на селски и екологичен туризъм, тъй като тя разполага с разнообразни и атрактивни туристически ресурси. Характерното съчетание между ценната природна среда и културно-историческото наследство би привлякло интереса на различен тип туристи.

× Няма резултати по зададените критерии. Моля направете нова филтрация или разгледайте други наши хотели.