Хотели в Ракитово

Почивки из страната, Ракитово

Удобства

изчисти

Описание на Ракитово

Град Ракитово е разположен на около 850 м н.в. в югоизточната част на Чепинската котловина в Западните Родопи. През градчето тече Стара река, приток на р. Марица, а на юг се простира обширен лесопарк, известен с наименованието Паркът. Селището отстои на на 130 км. от София и на 80 км. от Пловдив.

Целият район около Ракитово е богат на природни и културно - исторически забележителности. На един от усамотените върхове от рида Каркадия се намира една от най-големите родопски крепости - Цепина наричана още и "недостъпн". През XIII в. тя е била столица на феодала - Деспот Слав, сестрин син на Калоян. Крепостта е била оградена с зид, запазен до височина от 6 м и с дебелина 3 м.

Районът на Ракитово е с много слънчеви дни и умерена облачност. Фантастичната природа създават условия за пълноценна почивка през всяко време на годината.

В източната част на Чепинската котловина е открито находище на термални минерални води с температура до 50°С и ниска минерализация.

Недалеч от градчето, на брега на богатия на риба язовир Батак се намира курортната зона Цигов чарк.

Интересни за туристите в региона са още биосферния резерват Мантарица, пещерата Лепеница и уникалното Палеонтологичното находище при село Дорково.

За любителите на лова тук се намира и дивечовъдната станция Ракитово, където може да се осигури всичко необходимо за един добър лов.

Възможност за екскурзии до: Чудните мостове; Старосел; Бачковски манастир

©2005 visit.BG

× Няма резултати по зададените критерии. Моля направете нова филтрация или разгледайте други наши хотели.