Мнения и пътеписи за Поморие - Комплекс Релакс

История с дъх на море

Автор: Весела • Добавено на 2018-09-04 11:57:08

Поморие е райско кътче на българското Черноморско крайбрежие, съчетаващо в себе си романтика и уют, хилядолетна история и традиции на древното Анхиало, чийто наследник е днес.
Поморие е града на виното, на солта, на поезията. Пейо Яворов е написал тук най-красивите си стихове, него са увековечили жителите на Поморие на брега в „Яворовата градинка” и всяка година традиционно устройват Яворови дни.
Духът на Яворов остава край морето, където е писал едни от най-хубавите си стихове. Неговият дух е още тук. Усеща се на това място, на този бряг и няма как Поморие да е същият град без Яворов.
Друг познат рефрен все още сигурно звучи в съзнанието на поколението над 35 години.
„На 20 км от Бургас
сияеше едно градче пред нас.
Едно градче със себе си заето,
Поморие се казваше градчето”.
Тази песен на Стефка Берова и Йордан Марчинков е станала нещо като химн на града, която днес знаят и най-малките в Поморие.
Историята на Поморие е дълга и славна. От самото си основаване, като гръцка колония, чак до началото на миналия век, той е от най-важните черноморски градове по българските земи. На 20 август 917 г. точно край Анхиало на брега на река Ахелой византийската армия губи битка от войската на цар Симеон Велики в прочутата битка.
Поморие е разрушавано от готи, авари, унищожавали са го убийствени пожари и природни бедствия, затова има малко запазени старинни сгради, въпреки многовековната история. Но силният дух на хората в този град не може да бъде сломен и погубен, защото слънцето и морето са велика сила и всеки докоснал се до тях и живял близо до морето знае как те преобразяват човек.
Защо туристите избират Поморие за почивка? Отговорът е толкова прост. В този град всеки може да намери и открие любимите си моменти и преживявания. Децата да следват законите на морето и да се впускат в безкрайни игри по дългата плажна ивица, погалени от топлото лятно слънце с разпиляни коси от морския бриз. Техните родители да се наслаждават на изгрева над морето, на вълшебството на природата, на звука на гларуси и чайки, а вечер да опитват невероятния вкус на поморийските вина. Влюбените тинейджъри да усещат красотата на любовта, потопили се в разкоша на живописния полуостров и да знаят, че по-хубаво от морето е само усещането, че си с хора, които споделят с теб безкрайността му.
Възрастните хора имат възможност да ползват прочутите поморийски кални бани, които предоставят възможност за лечение на различни болести. Лугата лекува каквото се сетите, а калолечението облекчава всякакви ставни болежки. Както и черният поморийски пясък, богат на желязо.
Така разбрах, че всяко поколение си има своето Поморие. Нашето устремено напред го изпусна. А днешното на сина ми се оказа надбягано от мащабно строителство. Неговото поколение тръгна да търси своя уют по света. Кой знае къде ще го намери, за да каже: Я! Като в любимия град Поморие ! И винаги в сърцето ще пази „нашта клетва, почти изречена на глас. Едва на двайсет километра отдалечена от Бургас.“

Оценката ми за Поморие е Много добра

Прочети още мнението на Весела за Комплекс Релакс