Мнения и пътеписи за Поморие - Комплекс Релакс

Хотел Релакс

Автор: Пламена • Добавено на 2015-09-18 12:23:03

Тази година след дълго чудене избрахме да почиваме в град Поморие.Известен черноморски курорт, разположен върху едноименен, тесен, скалист полуостров, вдаден 3,5 km в Черно море, намиращ се на северозападния бряг на Бургаския залив. Поморие обединява в себе си романтиката на миналото и уюта на съвременния град. Той предлага красива природа, чудесен средиземноморски климат, интересна история и модерни условия за развлечение.Релефът е предимно равнинен, а климатът се влияе от Черно море – мека зима, приятно лято, прохладна пролет и топла продължителна есен. Природните условия определят икономиката на този град,а именно СПА туризъм и почивно дело.Богати традиции има лозарството и производството на вино.Поморие е производител на маркови вина и напитки с международни отличия. За своята 25 вековна история градът преживява исторически възход, набези на нашественици, различни културни влияния и успява да съхрани своето културно наследство.
От юг, изток и североизток градът е заобиколен от морето, от север – от Поморийското езеро.Езерото е известно със лечебните свойства на лиманната кал и лугата.То е отделено от морето с пясъчна коса и изкуствена дига и представлява свръхсолена лагуна.Има продълговата форма.В южната си част има канал, който го свързва с Черно море.В южната част се добива лечебна кал, а северната се използва за солодобив. Срещат се някои редки растения от Червената книга на България като черноморско плюскавиче, водна лилия и др. Виждат се пеликани и бели щъркели.Тук може да срещнете докато се разхождате хора намазани от глава до пети с кал,а може и Вие да си направите безплатни кални бани. За тази лековита поморийска кал се счита, че има ценни лековити качества и е между най-добрите в света. Тя е богата на водород, магнезий, хлор, калций, натрий, и сулфати.Прилага се за лечение на кожни болести,заболявания на опорно-двигателната система,прилага се в козметиката и в процедурите за разкрасяване.Бреговете на езерото са обрасли с тръстика и папур. С цел опазване на редките и застрашени видове Поморийското езеро и прилежащите територии са обявени за Защитена местност по българското законодателство (2001 г.) с обща площ от 760 ха.
Морската плажна ивица е покрита с фин пясък, дълга е 4200 м и опасва живописния Поморийски залив. Най- северния плаж е най- красивия поморийски плаж и се нарича Поморийска коса. Тя представлява естествена пясъчна ивица в комбинация с изкуствена каменна дига, разделяща Поморийското езеро от морето. Плажната ивица е покрита с фин пясък, който на много места е почти черен, поради богатото съдържание на желязо, манган, алуминий и магнезий.Водата е топла и приятна за къпане.По брега може да се намерят огромни черупки от миди и много рапани.
На морският кей са акустирали две корабчета, които могат да Ви разходят в морето чак до фара.
Ако желаете да научите повече за историята на град Поморие може да посетите Тракийската куполна гробница, култовата сграда „Хероон”, манастирът “Св. Георги”, архитектурния резерват “Стари поморийски къщи”, църквите „Преображение Господне” и “Рождество на Пресвета Богородица”, Музея на Яворов и Яворовите скали, общинския музей и галерията, и „Музея на солта”. Той е единственият специализиран музей за производството на сол чрез слънчево изпарение на морска вода в Източна Европа. Според твърденията на наши историци, солниците съществуват още от V в. пр. Хр.В миналото солта е била много скъпа и ценна придобивка, защото се е намирала рядко, а и добивът й не бил лесен.В центъра на старата част на курорта, в непосредствена близост до морския бряг можете да посетите Архитектурен резерват “Стари поморийски къщи”. Комплексът включва 10 къщи във възрожденски стил . Сградите са построени през XIX в.Между тях се намира и единствената оцеляла в района средновековна църква “Преображение Господне”.Изградена е през 1763-1764 г., а завършването и освещаването й са през 1765 г.В архитектурния комплекс се намира и къщата, в която временно е живял и творил поета Пейо Крачолов Яворов.На южния бряг на морето, непосредствено до лятното кино в града се намира природен кът „Яворови скали”. Тук се издига и паметника на поета Яворов. Всяка година през месец юли, на това живописно място край морето се честват тържества по повод Яворовите поморийски дни.
Поморие е град, в който може да се влюбите от пръв поглед.Посетете го и ще усетите неговата магия.През деня може да покарате водно колело или джет, да се разходите в старата част на града,да се насладите на черноморските градски къщи или просто да си почивате на плажа.

Оценката ми за Поморие е Много добра

Прочети още мнението на Пламена за Комплекс Релакс