0700-1-5522 visit.BG

Хотели в Шабла

Почивки на море, Шабла

Удобства

изчисти

Описание на Шабла

Шабла е град в България, разположен на 80 км северно от Варна, на 20 км от Каварна, на 18 км от Дуранкулак и на 5 км от нос Шабла на Черно море.

Той е старо тракийско селище от VI - V век пр. н. е. През римската епоха в селището е имало пристанище. Разположено на пътя от Каварна за Мангалия, то е играело важна роля, за което свидетелства древната римска крепост Кария. Селището процъфтявало и през ранното византийско време.

Днес Шабла е аграрен център, благодарение на плодородната земя наоколо и изобилието на вода от Шабленското езеро. Климатът тук е благоприятен и много добре виреят зърнените и техническите култури.

Най-старият черноморски фар се намира до малко рибарско селце край нос Шабла. Намерените експонати при разкопките край старата византийска крепост, датираща от IV век, може да разгледате в Дома на културата в града.

Шабленското и Дуранкулашкото езеро са едни от най-посещаваните места. Соленото Шабленско езеро е прочуто с лековитата си кал, а освен това там могат да се наблюдават изключително редки видове от световната орнитофауна - пеещ лебед и червеногуша гъска.

Наблизо се намира местността Яйлата, където сред скалите са открити праисторически пещерни жилища и древен тракийски некропол.

Възможност за екскурзии до: Камен Бряг; Нос Калиакра; Тауклиман

©2005 visit.BG

× Няма резултати по зададените критерии.Моля направете нова филтрация или разгледайте други наши хотели.