Мнения и пътеписи за Созопол - Санта Марина

Созопол - една вълшебна лятна приказка

Автор: Радиана • Добавено на 2018-09-05 17:04:18

Средата на лятото е. Повечето ни приятели и познати вече са осъществили своите летни почивки. Нашата, обаче, тепърва предстои.
“Санта Марина” - ваканционно селище до Созопол - това е нашият избор за лятната ни почивка. Със съпруга ми взехме това решение още в началото на пролетта и с настъпването на лятото нетърпението ни от предстоящата ваканция нарастваше с всеки изминал ден.
Най-после дойде денят и след няколкочасово пътуване пристигнахме в “Санта Марина”. Невероятно място! Красиви къщички, изключително много растителност, открити басейни, барове, ресторанти и усмихнати хора!
Настанихме се и отдъхнахме за кратко. От балкона ни се откри страхотна гледка към морето! Време е да го видим отблизо и тръгваме към плажа. Какво приятно усещане от плискащите се в краката ни вълни! От време навреме усещаш боцкането от някоя мидичка, но нали все пак сме край морето! Почти до привечер се наслаждавахме на топлите слънчеви лъчи и прохладата на морската вода.
Време е да заменим плажа с разходка до града. Макар, че не е далеко и можеше да направим това и пеш, се качихме на атракционното влакче, което се движи на всеки половин час от “Санта Марина” до Созопол. Пътуването с него е страхотно! Вятърът си играе с косата ми, чува се леко потракване от движението на влакчето и глъчка - предимно на чужд език. Вляво от нас е морето. От време навреме растителността покрай пътя го закрива, но след миг отново е пред очите ни. Ето го и пристанището.
След кратко пътуване пристигаме в Созопол. Отправяме се към Стария град. Улиците са пълни с туристи. Правим кратка разходка и сядаме в един от многото ресторанти на скалите, където имаме възможността да се насладим на вкусна храна и красива гледка към морето.
Созопол е едно от многото красиви места, на които съм била, но всяко от тях си има своята неповторимост. Най-старият град на нашето Черноморие е очарователен и през деня, огрян от слънцето, и през нощта - целият в светлини. В един момент си в настоящето - посрещаш изгрева на плажа и се разхождаш по пясъка, а в друг - сякаш попадаш в античността и ставаш част от нея. Да, едно от местата, което ни отведе там, е старинната църква “Света Богородица” - един от многото паметници на културата, заради които Старият град на Созопол е обявен за архитектурен и археологически резерват “Старинен Созопол”. Много ни впечатлиха и Художествената галерия и Етнографския музей.
Разбира се, останаха още места в района, които да посетим, но ще направим това през следващото лято. Защото вече сме решили - нашата следваща лятна ваканция отново ще бъде в Созопол!

Оценката ми за Созопол е Много добра

Прочети още мнението на Радиана за Санта Марина