Мнения и пътеписи за Банско - Хотел Грийн Ууд

Банско или Добринище изберете сами

Автор: Кристина • Добавено на 2016-03-25 12:51:53

Пиша следващите редове в стремежа си да помогна на тези, които не са ходили скоро към Банско и се надявам да съм полезна. Ако трябва да бъда напълно искрена, според мен Банско се е превърнало в истинска лудница. Търсите ли спокойствие едва ли ще ви допадне, явно остарявам, защото тази лудница някога ме очароваше. Всичко зависело от ваканциите на учениците в Румъния, Турция, Гърция, Англия, а също има много хора от Македония, Сърбия и руско говорящи, нещата се нормализират март месец - така ни обясни една инструкторка, която въведе в ските 4 годишната ни дъщеря. Инструкторката се казва Ина и наистина си разбира от работата, изключително доволни останахме.
Вкъщи аз съм човекът, който избира дестинация, курорт, хотел за почивките на нашето семейство и винаги имам план какво ми се иска да правя на почивката - в случая искахме да качим детето на ски (тя имаше желание) и да си починем. Избрах хотел, който е настрани от суматохата на Банско, предлага All inclusive, (защото си спомням какви са цените) и да е с басейн - бяха ми го препоръчвали вече. (Хотелът е Грийн Ууд и наистина бяхме доволни - много приятен и отзивчив персонал, добра кухня, сравнително чист и топъл басейн, мога да кажа, че го препоръчвам, а ние благодарим на Съни Турс, които за пореден път не ни разочароваха.)
Не споменах, че ние сме "пишман" скиори (имаме по няколко спускания по най-детските писти) и няма как да помогнем на детето да се научи, а специално за ските как да му откажем, като това е страхотен спорт и невероятно удоволствие. Та, взехме ски и ски обувки от наши приятели, за да не взимаме под наем (половинката не благоволи дори да обуе предназначените за него, а моите престояха на краката ми не повече от 15 минути, оправдано беше опасението ми, че нас не ни бива :)) За справка може да видите в интернет цени на екипировка, защото варират между 20 и 30 лв. за ден и съответно, цената е с отстъпка за повече дни, за децата е малко по-ниска и пак зависи от дните и от коя фирма ще наемете, дали заявката е предварителна през интернет, защото дават отстъпки, а мисля че зависи и дали ще наемете ски учител. Аз като пълен лаик не знаех, че децата се обучават в групи, ако са на възраст над 5 години (в група смятах, че ще й е по-интересно на госпожицата, а и ще е по-изгодно за нас). С бодра стъпка влязохме в Юлен (монополистите на Банско) и разбрах, че нещата не са такива каквито ги мислех - за София можех да избирам или ски детска градина или индивидуален инструктор - избрахме градината, защото се води, че имат по час, час и нещо занимание със ски и щяхме да видим дали изобщо ще й хареса. В градината имат и обяд около 12 ч., от 9:30 до 16 или 16:30 ги гледат (намира се на Бъндеришка поляна), всъщност гледат филмчета и рисуват. Бяха 6 – 7 деца, София единствено българче, а ските много й харесаха, но 60 лв. за детска градина ми се видяха неоправдани, а и в „Чайника” (заведението познато на всеки, който поне веднъж се е качвал на Бъндеришка поляна) попаднахме на Ина (смятам, че случайностите са хубаво нещо), и тя пое от следващия ден детето.
За да извадим карта за ски съоръженията за София (която е 1 лев, с условието, че е с инструктор или с пълноправно каращ родител) се чака минимум половин час, на следващия ден беше 1 ½ часа чакането, доколкото знам за деца до 7 години в другите ни курорти е безплатно. Проблемът не е в това левче, а в чакането при температури -20 градуса(бяхме улучили най-студените дни).
Друг проблем беше паркирането на Бъндеришка поляна – взимат ти за паркинг 12 лв., след което разбираш, че няма места и чакаш да излезе кола, за да пуснат друга, пак минимум половин час, затова ако се качвате горе с кола да е до около 10, 10:30, най-късно 11 часа. Добре че инструкторката нямаше час след нас, а и беше изключително свястна и готина, та въпреки закъснението детето си кара предвиденото време. В крайна сметка - София беше страхотна скиорка :) (все пак съм горда майка), по решение на Ина се спускаха от Бъндеришка поляна до Чалин валог (6 км), защото иначе урокът й щеше да мине само в чакане на влека.
А и друго – ако паркирате на паркинга долу пред лифта е 12 лв. (ако ще влизаш и излизаш всеки път трябва да плащаш, но е безплатно за 20 минути престой). Ски учител за 2 часа в деня е около 100 лв., зависи дали урокът е еднократен или няколко дни ще се кара, правят отстъпки.
След като вече добре си бяхме припомнили Банско, решихме да отидем все пак до Добринище. Горе до хижа Гоце Делчев пътят беше изчистен, гледките са страхотни, спокойно е, ски учител струва 25 – 30 лв. Задължително се качете с лифта до х. Безбог (отиване и връщане мисля беше 15 лв., за деца 5 лв.), картите за съоръженията са евтини, много е приятно, не се чака за влек и това в най-натоварения сезон). След като отидохме и споделихме, включително и в хотела, всички ни казваха, ама как не сте попитали, как не сме се сетили да ви кажем 
За да не ставам досадна нека ви кажа, че все пак изкарахме добре, а след време човек си спомня само хубавите моменти и се смее на патилата си :) още повече като знае че някои са от глупост и мързел да провери.
Ходете на Банско, но аз мисля че вече бих предпочела хотел около Банско, а Добринище за ски :) Дори смятам там да взема и аз някой урок, защото ще мога да си го позволя ;)
П.п. Извинявам се за снимките, защото имах много малко в телефона, за съжаление тези от фотоапаратаса големи като размер и не можах да се вмъкна в 5 МБ за снимка

Оценката ми за Банско е Добра

Прочети още мнението на Кристина за Хотел Грийн Ууд