Мнения и пътеписи за с.Вонеща вода - Хотел Релакс КООП

Вонеща вода-притегателно място за млади и стари

Автор: Недялка • Добавено на 2018-07-30 21:46:31

Преди да поемем на виртуална (а защо не и реална?) разходка из днешното село Вонеща вода, ви предлагам да обърнем за кратко поглед към историята му. Защо Вонеща вода? Защото минералният извор, прославил селото, има силно изявен мирис на сероводород, а качеството на водата му е максимално близък до тези в световноизвестни балнеокурорти в Швейцарските Алпи и Франция.
Чудодейните свойства на извора се дължат именно на сероводорода, който попадайки в организма, унищожава бактериалните апцеси.Ако искате да опознаете още по-отблизо Филип Тотю, то тогава посетете и родната му къща, функционираща от 1975 г. като музей.експозиция, или по-скоро архитектурно-етнографски комплекс – „Осенарска река“. Той се намира на около 2 км от къщата на Филип Тотю и представлява прелестна колекция от реставрирани възрожденски къщи, автентична воденица и тепавица, символ на една отдавна отминала, но типично българска епоха.На близо е Килифаревски манастир Рождество Богородично
Килифаревски манастир Рождество Богородично е български православен девически манастир, който се намира в поречието на река Белица, до град Килифарево, на 12 км от Велико Търново. Манастирът е основан през 1348 г. с подкрепата на цар Иван Александър. По-късно, когато османските турци превзели Търново, разрушили и манастира. През 1718 г. манастирът отново е издигнат на същото място, над останките на стария. Манастирската църква Свети Димитър е построена от Кольо Фичето. Манастирът разполага с няколко ценни икони, най-известна от които е иконата на Иван Рилски с житието му.

Оценката ми за с.Вонеща вода е Много добра

Прочети още мнението на Недялка за Хотел Релакс КООП