0700-1-5522 visit.BG

Хотели в Берковица

Почивки из страната, Берковица

Удобства

изчисти

Описание на Берковица

Град Берковица е разположен на 370 м. надморска височина, в северните части на Западна Стара планина. В градчето живеят близо 17 000 жители и то отстои на 23 км южно от Монтана, 52 км западно от Враца и 85 км северно от София.

В околностите на Берковица се намира хълма Калето, където са открити останки от крепост и църква, свидетелствуващи, че тук е имало селище още през IV век. По време на Видинското царство през втората половина на XIV век тук се е издигала гранична крепост. По-късно през Възраждането се развиват редица занаяти и градът се разраства.

Днес в Берковица е запазена Часовникова кула от 1762 година, която е една от най-старите кули в страната. Интересни за посетителите са още Архитектурният музей, Кръстевата къща, къщата - музей Иван Вазов, църквата Св. Богородица, църквата Св. Никола и др.

Природата около градчето е живописна и то е изходен пункт за маршрути из Стара планина и връх Ком (2016 м). На 5 км от Клисура е село Бързия, а недалеч от него се намира Клисурският манастир Кирил и Методий, основан през 1240 година. На 8 км югозападно е Хайдушкият водопад, а балнеологичният курорт Вършец е отдалечен само на 17 км югоизточно от Клисура. За любителите на скиспорта има скиписта с влек, разположена по склоновете на Стара планина.

Възможност за екскурзии до: Белоградчик; Баба Вида; Черепишки манастир

©2005 visit.BG

4.54 / 5
от 1 мнение
  • Открит басейн
  • Ресторант
  • Интернет
  • Детски кът
ВИЖ

Хотелът се намира в с. Бързия, община Берковица, област Монтана в полите на Берковския Балкан. На 33 км. от град ...