0700-1-5522 visit.BG

Хотели в Дряново

Почивки из страната, Дряново

Удобства

изчисти

Описание на Дряново

Град Дряново е разположен в Северна Централна Стара планина по долината на Дряновската река, приток на река Янтра. Жителите му са около 9700, а градчето отстои на 20 км от Габрово, на 25 км от Велико Търново и на 18 км от Трявна. Дряново се пресича от първокласния път: Русе - Стара Загора и е ж. п. гара на линията свързваща Северна и Южна България.

Първите сведения за града са намерени в турски регистър от 1460 г. Селището процъфтява по време на Възраждането и става известно със своите майстори - строители и дърворезбари. Техните сдружения от средата на XVIII век се проявяват чрез дарителство. Популярни занаятчии и търговци на месо, тъкачи, шивачи, колари и ковачи правят доставки и обслужват османските войски, като така се замогват. Дряново обаче остава най-известно като родно място на талантливи строители, наемани да работят на значими обекти дори и в чужбина. Най-достоен носител на прочутите строителни традиции от това време е майстор Колю Фичето (1800- 1881). През XIX век дряновци изграждат три черкви, три обществени училища и едно частно, учредяват първото читалище.

В наши дни градът и околностите му все повече се разрастват като туристическа дестинация. Интересни за туристите са: музеят Колю Фичето, Икономовата къща, Лафчиевата къща, църквата Св. Никола и Мостът на река Дряновска, строени от майстор Колю Фичето; църквите Св. Богородица и Св. Троица - строени през XIX век. Климатът тук е здравословен, а край Дряновския манастир, само на 4 км от град Дряново, е изградена екопътека с надморска височина между 270 и 510 метра. Близо до нейното начало е входът на пещерата Бачо Киро, където са открити най-старите следи от живот на Балканския полуостров. В околностите са намерени и многобройни останки от древни селища, крепости, колони с надписи и украшения от времето на траките и римляните.

Възможности за екскурзии до: Етъра; Боженци; Трявна; Велико Търново; Соколски манастир; Дряновски манастир; Пещерата Бачо Киро; Шипка

©2005 visit.BG

Топ
4.28 / 5
от 6 мнения
  • Паркинг
  • Открит басейн
  • Ресторант
  • Интернет
ВИЖ

Дряново се намира на 24 км от средновековната българска столица Велико Търново, на 22 км от Габрово и етнографски ...