Хотели в Кюстендил

Почивки из страната, Кюстендил

Удобства

изчисти

Описание на Кюстендил

Кюстендил се разполага на 525 метра над морското равнище в Югозападна България. На север Кюстендилската котловинаприближава лабиринта на региона Краище, на юг - стръмните склонове на планина Осогово, на запад - планина Лисец,североизток - Конявска планина. Река Струма прекосява равнината и тече от север на юг, като по този начин оформя дефилетата при Земен и Скрино.Територията на Кюстендил е прекосена от Международен транспортен коридор N8 и е главен транспортен и железопътен кръстопът.Град Кюстендил е административният център на Кюстендилски регион. Разполага се на 86 км от София, на 23 км от държавната граница с Република Македония и на 30 км от границата с Република Сърбия.

Кюстендил притежава старовековна традиция за спа лечение, което се установило от времето на траките.

Заселванията на територията на днешен Кюстендил може да бъде проследено до ранната неолитна епоха - 6 000 г. пр. хр.

Находките, поддържащи това твърдение, са намерени по време на разкопките на терена за строежа на хотел Стримон СПА Клуб.

80-вековната традиция на града е свързана с лечебните термални минерални извори, разположени в подножието на неприкосновения хълм Хисарлъка в южната част на града. Уникалният храм на Пауталия - Асклепион, известен в древните времена, е бил разположен около изворите и над склоновете на Хисарлъка. Всъщност той е бил най-големият център за лечение на тялото и духа в Тракия. Аполо Лечителят, Асклепиус, Хигия и Телесфор били богове-покровители в древната Асклепион. Зевс и Хера също били боготворени, както Митра, богиня, която била доведена от Изтока. Древните практики на лечение в Тракия, Гърция, Изтокът и Римската империя били съхранени и отгледани в Асклепион. Чудотворно лечебни били местните манипулации, които събирали крале и императори, аристократи и военни с висок ранг от югоизточните страни и от Римската империя.

Един надпис, намерен в Бат - Великобритания, гласи, че това било мястото, където римските войници ходели, за да намерят лечение и възстановяване, докато техните офицери обикновено ходели в Пауталия.

През епохата на траките всички селищни дейности били фокусирани в Асклепион. Основната заетост на местното население била съсредоточена върху обслужването на комплекса. Дейностите в Асклепион били толкова важни и пълни с живот, че Балканските народи и племена, добре известни със своите войнствени и сприхави нрави, изградили тук "оазис на мира". Дарове от целия древен Югоизток,намерени хвърлени в свещените минерални извори като знак на благодарност към боговете, са доказателства за това. Този природен, културен и политически феноме останал непроменен до приемането на християнството. По време на византийската епоха новата християнска религиозна и идеологическа платформа последвала същата идея. Тази традиция останала жива през българското Средновековие и османския период. Като пример може да послужи Османската инвазия в града и региона, която се осъществила само чрез дипломатически и политически средства, без военна намеса, както е било по времето на Рим и Византия.

Кюстендил е бил провъзгласен за град през 105 г. н.е. по време на управлението на император Марк Улпиа Траян /98-117/.

По същото време получил и изключителните права да сече собствени монети. Градът процъфтява  като център на обширен

регион през времето на императорите Адриан /117-138/ и Антоний Пий /138-161/, които посещавали града за лечение или релаксация. Ярко доказателство за това е един от най-красивите медальони, направен от император Антоний Пий за провинциален град. Крепостната стена на града била издигната по времето на император Марк Априлий /161-180/. Една от най-внушителните термални бани в Тракия, разпростираща се на над 5 000 кв.м., била построена и обединена в комплекса на Асклепион, също както и в центъра на древния град. Управлението на император Септимус Северус /193-211/, чиято съпруга била дъщеря на сирийски свещеник, било насочена към обединяване на народите от Изтока и много търговци, бижутери и сарафи идвали тук и се заселвали. Пантеоните на всички народи били обединени тук и съществувала религиозна и етническа толерантност. Този модел присъства в града и неговите територии от древността до днес.

Кюстендил е градът, където се зародила инициативата  по спасяване на българските евреи през Втората световна война.

Тогавашният председател на Народното събрание Димитър Пешев застанал начело на борбата и бил подкрепен от

цялата местна общественост /неговата къща-музей се намира срещу сградата на Стримон Спа Клуб/.

В продължение на годините Кюстендил останал културен, религиозен, административен и преди всичко СПА център.

По времето на османската инвазия много венецианци, евреи, арменци и други се заселили по тези земи и сформирали

търговски център. Техните имоти и къщи били разположени в центъра на града през късното Средновековие,

когато градът бил разположен на древния "Път на коприната".

Топ
4.45 / 5
от 95 мнения
 • Паркинг
 • Закрит басейн
 • Открит басейн
 • Ресторант
ВИЖ

Хотелът се намира на 86 км. югозападно от София, на 90 минути път с кола от аерогара София, на 23 км. западно от ...

 • Открит басейн
 • Ресторант
 • СПА
 • Интернет
ВИЖ

Парк-хотел Кюстендил е разположен в едноименния град под хълма „Хисарлъка” – божествено кътче още от времето на р ...

 • Паркинг
 • Ресторант
 • Интернет
 • Детски кът
ВИЖ

Комплекс Чешмето е идилично разположен върху вечнозелената борова гора в лесопарк Хисарлъка, на 2 км. от гр. Кюст ...

 • Паркинг
 • Закрит басейн
 • Открит басейн
 • Ресторант
ВИЖ

20 км от гр. Кюстендил в планина Осогово

 • Паркинг
 • Открит басейн
 • Ресторант
 • Детски кът
ВИЖ

Комплекс Валдис се намира на 5 км. след гр. Рила, 90 км. южно от гр. София и на 12 км. от Рилски манастир, до са ...