Хотели в Пазарджик

Почивки из страната, Пазарджик

Удобства

изчисти

Описание на Пазарджик

Община Пазарджик е населявана от най-дълбока древност, свидетелства за което са регистрираните открити селища и селищни могили от новокаменната, каменно - медната и бронзовата епоха. Разнообразните природни условия, изобилието на природни богатства и кръстопътното място, което заема днешната Пазарджишка община я превръщат в един от центровете на античната култура, създадена от траки, гърци и римляни. През Средновековието тук са изградени множество български крепости с военностратегическо и административно значение. Особено значима е крепостта Баткунион на 1 км от с. Паталеница. В селото се намира и уникалната църква Св. Димитър - национален паметник на културата от ХІІ - ХІІІ век.

Град Пазарджик е основан през първата четвърт на ХV век и възниква като търговско средище на международния път, свързващ Европа с Мала Азия. През османското владичество Пазарджик се споменава от много пътешественици като голямо и богато селище, пазарен център и оживено занаятчийски, търговско и транспортно средище. През ХVІІ и ХVІІІ в. градът се развива като пристанище на р. Марица.

През епохата на Възраждането Пазарджик е важно духовно огнище на българщината.

Най-значителна фигура в духовното развитие на Пазарджик в края на ХVІІІ и началото на ХІХ век е епископ

Дионисий Агатоникийски - висш духовник, патриот, народен будител.

През 1823 г. той построява със собствени средства сграда и открива обществено килийно училище.

В гр. Пазарджик е роден и работил и първият български краевед Стефан Захариев (1810 - 1871).

Жителите на гр. Пазарджик водят енергична борба за църковна независимост и през 1859 отхвърлят властта на гръцката патриаршия. След освобождението на града от войските на ген. Гурко на 14 януари 1878 местното население се включва активно в борбата за Съединение.

След 1878 занаятчийството в Пазарджик запада. Градът се развива като пазарен и важен транспортен и търговски център на богат селскостопански район.

През 1930 - 1947 градът е селскостопански промишлен център с развита хранително-вкусова, каучукова, дървопреработваща, текстилна, керамична и картонажна промишленост.

Част от забележителностите на Пазарджик са:

- Катедрална църква Света Богородица

- Драматично-куклен театър Константин Величков

- Регионален исторически музей - пазарджишкият музей е един от водещите и най-стари музеи в България. По профил музеят е общо исторически. Музеят притежава собствена специализирана библиотека, реставрационно ателие и фотолаборатория, има уреден щанд за продажба на рекламни материали и сувенири и кафене.

- Художествена галерия Станислав Доспевски - художественият фонд на галерията надхвърля 10 000 творби.

- Къща-музей Станислав Доспевски

- Къща-музей Константин Величков

Топ
4.77 / 5
от 4 мнения
  • Паркинг
  • Ресторант
  • Интернет
  • Фитнес
ВИЖ

Гранд хотел Хебър се намира в самия център на гр. Пазарджик. В непосредствена близост са важни админстративни и б ...

  • Открит басейн
  • Ресторант
  • Детски кът
  • Дом. любимци
ВИЖ

На 12 километра южно от Пазарджик, сред китните северни склонове на Родопите, в местността Добра вода приема гост ...