Хотели в Пещера

Почивки из страната, Пещера

Удобства

изчисти

Описание на Пещера

Град Пещера е разположен на 450 м надморска височина на границата между Горнотракийската низина и Западните Родопи. В града живеят около 21 000 души и той отстои на 125 км югоизточно от София, 40 км югозападно от Пловдив, 20 км южно от Пазарджик и на 15 км северно от Батак.

В околностите на Пещера са открити останки от крепости, мостове, калдаръмени пътища и предмети от времето на траките, от което се предполага, че селището е възникнало още през ІV век пр.н.е.

По време на Възраждането занаятите и строителството процъфтяват. Най-забележителни строителни паметници от това време са църквите Св. Петка от 1710 г., Св. Димитър от 1825 г. и Св. Богородица от 1864 г., първото светско училище от 1848 г., читалището Надежда от 1873 г, Часовниковата кула, построена между 1650 г. и 1710 г. и др. Днес в Пещера има около 40 архитектурни обекта, обявени за архитектурни паметници с местно значение и един Общински исторически музей със статут на музейна сбирка.

На 6 км от Пещера в село Раилово има музейна сбирка, отразяваща участието на жителите му в Априлското въстание (1876 г.).

На 15 км от града се намира язовир Батак и летовище Свети Константин. Тук през лятото има добри условия за плаж и риболов, а през зимата - за скиспортове.

Недалеч от Пещера се намира пещерата Снежанка, където са разкрити археологически останки от живота на тракийското племе Беси, датиращи от бронзовата епоха.

Възможности за ексурзии до: Чудните мостове; Старосел; Бачковски манастир

©2005 visit.BG

Топ
4.08 / 5
от 1 мнение
  • Открит басейн
  • Ресторант
  • СПА
  • Интернет
ВИЖ

Пещера е град, намиращ се в полите на Родопите, на 20 км. от гр. Пазарджик, на 40 км. от гр. Пловдив и на 125 км. ...