Хотели в с.Ковачевица

Почивки на село, с.Ковачевица

Удобства

изчисти

Описание на с.Ковачевица

Село Ковачевица е разположено на 1020 м. надморска височина в най-югозападната част на Родопите, по поречието на река Канина (Кървава река). Тo отстои на 24 км североизточно от град Гоце Делчев и на 17 км северно от село Гърмен.

Недалеч от селото са открити много исторически находки, свидетелствуващи за живот по тези земи още от късния период на желязната епоха. Според легендите първите заселници на Ковачевица са били бежанци от разгроменото от турците Търновско царство. За бързото разрастване на селото способствали много фактори - изобилието на питейна вода, мек климат, обширни пасища, богата природа и др. Всичко това, както и закътаността на селището, го направили привлекателно място за многото бежанци. Селото се разраствало и се прочуло със своите самоуки майстори дюлгери.

Първото килийно училище е основано в 1830 година, черквата Св. Никола е построена през 1848 година, а през 1873 година е учредено и първото Професионално селско дюлгерско сдружение в Пиринския регион.

Днес селището е един неповторим и безценен исторически комплекс, който от 1977 година е обявен за исторически и архитектурен резерват.

В Ковачевица има запазени над 100 старинни възрожденски къщи, някои от които са превърнати в малки хотелчета, предлагащи уют и спокойствие.

Възможност за излети до: Лещен; Банско; Рилски манастир; Роженски манастир

©2005 visit.BG

Топ
с.Ковачевица
  • Ресторант
  • Интернет
  • Сейф
  • Безплатен WI-FI
ВИЖ

Село Ковачевица се намира на около 24 км от град Гоце Делчев. Ковачевица е запазила автентичния си вид и е едно о ...