Гробница Старосел

На територията на Община Хисар близо до град Карлово в местността Орешака, се намира село Старосел. През 2000- та година там археолозите откриват най- голямата тракийска храм- гробница в Югоизточна Европа. Според учените тя датира от края на V век и началото на IV век пр. н. е. и най- вероятно е на тракийския владетел Ситалк- мoгъщ цар на Одриското царство.

Некрополът се състои от 8 могили с различни размери. Гробницата е разположена в могила с височина 20 м и диаметър от 85 м, оградена с крепида с обиколка 241 м, играеща роля на крепостна стена. Входът на светилището е широк 1,60 м, украсата му е с орнаменти, известни като „вълчи зъби“. Гробницата е изградена от добре изработени каменни блокове, захванати помежду си със железни скоби, залети с олово. Състои се от: южно парадно стълбище, две странични, коридор, представителна фасада, правоъгълна и кръгла камера.

В България тракийските могили са много, но Староселската е запазена с цялото си великолепие и e съхранила в себе си духа на древните траки.

©2005 visit.BG

Хотели в околността