Велики Преслав

Преслав е разположен в долината на река Камчия при изхода на Върбишкия проход в Стара планина. Отстои на 20 км от град Шумен и има около 13 700 жители.

Археологическите проучвания, на 2 км южно от днешния град потвърждават, че тук се е издигал великолепен град. Той е бил столица на Българското царство от 893 до 969 година, и с право е наричан Велики Преслав. Селището е възникнало през първата половина на IX век по времето на хан Омуртаг, а по- късно след това цар Симеон премества столицата от Плиска тук. Велики Преслав става една от най- известните столици на югоизточна Европа. Градът, разположен на площ от 3,2 кв. км, се е отличавал с блетящи здания, украсени със злато и сребро.

Някога Преслав бил обграден с две високи крепостни стени. Първата заграждала външния град – мястото, където живеели обикновените жители. Втора крепостна стена обграждала вътрешния град – Цитаделата, в която били разположени сградите на властта.

Най- характерната постройка от стария Преслав е Златната (Кръглата) църква, строена през 908 година. Централната постройка има 12 ниши в стената и 12 колони от бял мрамор, изправени между тях.

Музеят, който се намира в археологическия резерват, съхранява ценните находки от втората българска столица.

На 2 км от стария град в югоизточна посока се намира манастира Патлейна, който е съществувал още през X век. Според предание, в този манастир се оттеглил княз Борис, след като се отказал от престола.

©2005 visit.BG

Хотели в околността