Камен Бряг

Между Шабла и Каварна се намира местността Яйлата известна като Камен бряг. На това място Добруджанското плато е разчленено на тераси. Така са се оформили няколко заливчета, обградени от каменни блокове и зеленина. Точно на такава приморска тераса се намира тази местност, обявена за археологически резерват, защото тук са открити тракийски некропол и праисторически пещерни жилища.

Тук може да се тръгне в две посоки.
Едната е наречена Малката Яйла и пътека ви отвежда близо до морето, където пещерите във високата част на свлачищата, са били приспособени за живеене.Това са малки обиталища, в които е воден първобитен живот.
Голямата Яйла е мястото, където се намира древният тракийски некропол с двукамерните гробници от II- ри век. Едната от пещерите е доста дълбока и има кръгъл отвор на тавана, който вероятно е служил за отвеждане на дима. Пътека ще ви отведе и до крепостна стена, край която са открити останки от каменни корита и преси за грозде.

Тези земи са обитавани от траки, гърци, римляни, славяни и прабългари, които отдавали тук почести на своите богове.

Освен с многобройните останки от древни цивилизации, тези степни места пленяват и с великолепието на своята флора и фауна. Скалите са огласяни от редки видове птици - корморани, папуняци, дъждосвирци, бухали и др. В скалните пукнатини на крепостните стени се крият влечуги, а храстите, божурите и смокиновите дървета край пътеките са великолепна украса на този див, своеобразен кът на тишина и спокойствие, който кара да заработи всяко човешко въображение.

©2005 visit.BG