Лясковски манастир

На височината край град Лясковец, построен върху скалите в източния край на Арбанашкото плато, се намира Лясковският манастир. Надморската му височина е 440 м и отстои на 6 км североизточно от Велико Търново и 3 км югоизточно от село Арбанаси.

Тези места някога са били владенията на българските боляри Асеновци и тук се е издигала средновековна крепост. От тук започва подготовката на въстанието през 1185 г. за освобождаване на България от византийско робство. Според една от легендите, в чест на това събитие е основан манастирът ”Св. Св. Петър и Павел”, известен с името Петропавловски. При падането на България под турско робство, манастирът не остава в запустение. През тези години той поддържа връзки с руски манастири и негови пратеници няколко пъти посещават Русия. През своето многовековно съществуване, Петропавловският манастир става свидетел на много събития. През 1700 г. вдовицата Мария и синът и Стоян заедно с известния Мирчо войвода подготвят въстание срещу поробителите. През 1856 г. в манастира се събира и тръгва на бой срещу потисниците четата на Капитан дядо Никола. Шест години по- късно от тук тръгва Хаджиставревата буна (бунт).

Голяма слава и известност манастирът добива, след като през 1873 г. търновският митрополит Иларион Макариополски успява да осъществи създаването на духовно училище на това място.

Разрушително земетресение през 1913 г. срутва до основи старата манастирска църква и заличава скъпи творби на българското изобразително изкуство. Днес църквата е възстановена, а в двора на манастира има малък параклис ”Св. Троица”.

©2005 visit.BG

Хотели в околността