Соколски манастир

Соколският манастир “Успение Богородично” е разположен по горното течение на река Янтра, високо сред северните склонове на Стара планина. Намира се в местността Соколова пещера на 11 км югоизточно от Габрово и на 3 км от Етъра.

Той е основан през 1833 г. от архимандрит Йосиф, наречен по-късно Соколски, по името на местността. Заедно с йеромонах Агапий те откриват интересното място- каменна тераса, с великолепна гледка, разположена върху отвесна скала пред пещера. Тук двамата монаси построяват първоначално малка дървена църква, която на следващата година, със средства и помощ на селяните от близките села, е достроена като голям храм. През 1862 г. поп Павел Зограф и синът му Никола от село Шипка, Казанлъшко, украсяват със стенописи църквата. Манастирът има обширен двор, заобиколен от жилищни и стопански сгради. В неговия център през 1865 година майстор Колю Фичето изгражда голяма каменна чешма с осем чучура.

Соколският манастир е изиграл важна роля по време на Априлското въстание. Тук войводата Цанко Дюстабанов сформира Габровската въстаническа чета. Манастирът е бил за кратко и болница по време на Руско – турската освободителна война.

В параклиса на манастира \"Свето Благовещение\" са запазени ценни старинни икони на “Исус Христос” и “Света Богородица с младенеца”, изографисани от Захари Зограф.

©2005 visit.BG