Пещера Бачо Киро

Пещерата “Бачо Киро” се намира до Дряновския манастир в каньоните, прорязани от река Андъка и Дряновската река. Отстои на 4 км от Дряново и на 30 км от Велико Търново.

Тя е първата благоустроена пещера в България и тук са намерени много предмети доказващи живот на хора по тези места още от времето на палеолита.

Пещерата е обявена за природна забележителност през 1962 г., а през 2002 година е реконструирана и модернизирана.

Тя преставлява сложен лабиринт от галерии и разклонения с дължина около 3 600 м. За посетителите са осветени 2 различни маршрута. Първата пещерна зала носи името “Преддверието”. В нейния вътрешен край таванът рязко се повишава и образува късия тунел “Арката”. Южно от този тунел, пещерната галерия добива форма на готически храм и образува така наречената ”Дъждовната зала”. Тук е “Мечата пързалка” и синтровото образувание носещо името “Медузите”. По маршрута се наблюдават Централната пещерна галерия, известна с името “Поп Харитон” , “Самотния сталактон” и “Залата на езерата”. Най- тясната част от тази зала е наречена “Чистилището” и след тесен коридор се вижда живописния синтров водопад, наречен “Тронът”. Достига се ”Конгресната зала”, в която има различно дебели сталактони, обагрени в жълти и снежнобели тонове. “Орелът”, “Фонтана”, “Тестото”, “Вкаменената гора”, “Гръбначният стълб”- са други образувания, които могат да бъдат видяни по този маршрут.

Пещерата се обслужва от екскурзоводи и е отворена за посещения през цялата година.

©2005 visit.BG