Троянски манастир

На брега на река Черни Осъм, в северните склонове на Стара планина на 400 м надморска височина се издига Троянският манастир “Успение Богородично”, третият по големина в България. Той отстои на 9 км югоизточно от град Троян и на 189 км от София.

Счита се, че на това място към 1600 г., дошъл неизвестен монах от Атон и построил малка дървена църквичка. През XVI и XVII век като всички такива средища, манастирът е бил многократно опожаряван. През Възраждането около 1830 година се започва строеж на нова църква и жилищни помещения. Манастирът се разраства в просветно и културно средище. През 1869 г. тук се открива килийно училище, където са се учили близо 100 деца от съседните селища.

Манастирът многократно е бил убежище на хайдути, революционери и борци за Национално освобождение. Тук често се е укривал и Васил Левски.

Църковната постройка е уникален архитектурен паметник. Северната и западната стена на църквата имат арки, а по стените са вградени няколко релефа на конници, гълъби и др.

Впечатляваща е живописта и резбите в манастирската църква. Стенописите от 1847 година са дело на Захарий Зограф. Той е изографисал портретите на ктиторите, на игумена на манастира, на български светци и борци за национална независимост. Между тях майсторът зограф е нарисувал и своя собствен портрет. В църквата на манастира се пази най- прочутата чудотворна икона “Света Богородица Троеручица”. Уникален е и резбованият иконостас на църквата, изработен през 1838. Създаден е от двама майстори и днес има висока художествена стойност.

Църквата се издига в голям двор, обграден с триетажни и четириетажни жилищни постройки, строени по типично възрожденската архитектура за региона.

Троянският манастир винаги е привличал многобройни наши и чужди туристи от цял свят.

©2005 visit.BG

Хотели в околността