Пещера Вулвата

Пещера Вулвата или наричана още пещера Утроба се намира в близост до село Ненково, Кърджалийско.
Вулвата представлява естествен хоризонтален процеп в скалата, с дълбочина 22 метра, допълнително изсечен от човешка ръка. Според различни проучвания пещерата е стар тракийски храм от ХІ – Х в. Пр. Хр. Тунелът има идеална ориентация юг–север, като входът му се намира от юг. На тавана има специален процеп, от който точно в 12 ч. всеки ден пада по един слънчев лъч, който се вижда в продължение на няколко минути. През различните месеци от годината, слънчевият лъч променя големината си. През август е 2 метра, а през февруари и началото на март, слънцето минава на такова ниво, че лъчът се уголемява до 22 метра.
Самия район на с. Ненково е съвсем безводен, но от пещерата излиза вода, която се събира в малък басейн в подножието и. Водата от Вулвата се просмуква от скалата и не пресъхва никога. В религията на траките, култовите места са винаги на върха на планината, в пещера, с течаща вода в нея. Пещерата за траките е символ на утробата и заражването на живота. Името и – Вулвата, идва от самата и форма, наподобяваща женска утроба и от проучванията относно древните тракийски обичаи – божествени мистерии, наречени още и дионисиеви оргии.
В България са открити хиляди тракийски жертвеници, но подобна пещера – утроба, обясняваща офизма (религията на древните траки), все още не е намирана никъде другаде по света.

Хотели в околността

Пампорово